Ontwikkeld door plastisch chirurgen
Recept op wetenschappelijke basis
Beoordeeld met een 9,2
Voor 22:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Producten Ons verhaal

 

Littekens op de huid

 

Voordat we meer over littekens gaan vertellen is het eerst belangrijk om iets meer over de huid te weten te komen. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is en bij volwassenen een oppervlakte bestrijkt van 1,5 tot 2 vierkante meter.

 

De huid bestaat uit 3 verschillende lagen:

  • De opperhuid ofwel epidermis, vormt de bovenste huidlaag. Deze buitenste huidlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. Deze huidlaag is continu aan het vernieuwen!
  • De lederhuid ofwel dermis is de middelste laag die voor de verdere stevigheid van de huid zorgt. In deze laag bevinden zich de haarwortels, zenuwen, bloedvaten en talg -en zweetklieren. De epidermis en dermis vormen samen de ‘cutis’ ofwel “huid”.
  • De onderste huidlaag, de subdermis, ofwel subcutis bestaat vooral uit vet, collageen weefsel en bloedvaten. Dit is de scheidingslaag tussen huid en spieren/pezen en is de beschermlaag voor de organen die onder deze laag liggen.

De huidbarrière: de waterdichte buitengrens van jouw lijf die de bovenste lagen van je huid bijeenhoudt!

De opperhuidlaag bestaat ook weer uit twee lagen. De bovenste laag van de opperhuid, ofwel de hoornlaag, zorgt voor de barrièrefunctie van de huid. Door deze functie is het mogelijk om irriterende stoffen, zoals virussen en bacteriën, buiten te houden en vocht binnen het lichaam te houden. De tweede laag, de slijmlaag, ligt direct onder de hoornlaag en zorgt voor een continue aanwas van nieuwe cellen die de kapotte of afgestorven hoornlaag cellen vervangen. Een prachtig proces wat je hele leven doorgaat!

Bij beschadiging van de huid en daarmee de barrière, kan vocht niet worden vastgehouden en wordt de huid mogelijk gevoelig.

Je kunt een gevoelige huid herkennen door jeuk en/of ruwheid, droogheid en een rode huid. Daarnaast kan de huid branderig, prikkend of trekkend aanvoelen. Een beschadiging van de huidbarrière komt onder andere voor bij littekens, striae en brandwonden.

 

 

 

“Je kunt een
gevoelige huid
herkennen door jeuk
en/of ruwheid,
droogheid en een
rode huid.”

Functies van de huid

De huid heeft meerdere functies. Vier van de belangrijke functies van de huid beschrijven we hieronder:

  1. De huid biedt bescherming en zorgt voor een fysieke barrière tegen verwondingen, Uv-stralen, bacteriën en virussen;
  2. De huid is een belangrijk zintuig. Door de aanwezige tastzenuwen met uiteinden in de lederhuid is het mogelijk om pijn, warmte, kou en druk te ervaren;
  3. De huid heeft een zeer belangrijke warmteregulatie functie. Door de huid is het lijf in staat om te gaan met warmte schommelingen in de omgeving;
  4. De huid produceert vitamine D. Door het opnemen van Uv-stralen zorgt de huid voor de aanmaak van Vitamine D.

 

Wat is een litteken?

Een litteken is de reactie van de huid op een beschadiging die bijvoorbeeld ontstaat door een (ernstige) brandwond of een medische -of cosmetische ingreep.
Wanneer de huid fors beschadigd is, bijvoorbeeld in de vorm van een wond, dan heeft het lichaam het vermogen om deze beschadig direct te herstellen

Staudt | Bevordert genezing Bevordert genezing
Staudt | Houd de huid soepel Houd de huid soepel
Meer lezen

 

 

 

Dit mooie proces ofwel de wondgenezing bestaat uit de volgende vier fasen:

  • Fase 1, de bloedstolling: wanneer de wond nog open is wordt fibrine (een bloedstollingseiwit), aangemaakt om de wond zo snel mogelijk te bedekken. Er ontstaat een korst op de wond wat eigenlijk een net van draadjes is waaraan eiwitten, bloedcellen en bloedplaatjes blijven kleven;
  • Fase 2, de ontsteking: Door verwijding van de bloedvaten kunnen bloedlichaampjes, eiwitten en water in de wond komen. De huid wordt rood en gaat zwellen, vaak gecombineerd met een branderig gevoel;
  • Fase 3, de regeneratie: Vanuit de randen van het litteken zal de de huid weer naar binnen toe gaan groeien omdat bloedvaatjes en collageen worden aangemaakt. Dit mooie proces zorgt voor sluiting van de wond;
  • Fase 4, de rijping. Wanneer wond zich gesloten heeft, de korst weg is zal er een rood (kleine oppervlakkige bloedvaten) en verheven litteken verschijnen. Naarmate de tijd vordert zal dit overgaan in een rustig, wit en niet-verheven litteken. De roodheid verdwijnt omdat de oppervlakkig gevormde bloedvaatjes langzamerhand verdwijnen en er een witte huidstructuur ontstaat. Het zogenaamde uitrijpen het een litteken kan een langere periode in beslag nemen, dit is uiteraard afhankelijk van de vorm, de grootte en de plek van het letsel.

De 4 fasen van wondgenezing

 

Hoe ontstaat een litteken en wat zijn de mogelijke klachten?

 

Wanneer krijg ik een litteken?

Bij beschadiging van de diepere lagen van de huid, zoals bij een chirurgische wond of tweedegraads – of derdegraadsbrandwond, ontstaat er een zichtbaar litteken.

Als een beschadiging/ verwonding zich beperkt tot opperhuid(epidermis), heeft de huid de eigenschap om zelf te genezen zonder een zichtbaar litteken. Deze oppervlakkige verwondingen komen voor bij schaafwonden of eerstegraadsbrandwonden. Goed verzorgen van het litteken levert een goed resultaat op.

 

Mogelijke klachten van een litteken

Wanneer men een litteken heeft de huidbarrière beschadigd. Hierdoor vocht niet in de huid worden vastgehouden. Door het vochtverlies kan de huid gevoelig worden en de volgende tekenen vertonen:

  • Droogheid
  • Roodheid
  • Jeuk
  • Ruwheid
  • Een branderig, prikkend of trekkend aanvoelende huid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het ‘normale’ litteken is na sluiten
van de huid vaak rood, minimaal
verheven boven de
huid en kan mogelijk
klachten geven”

 

 

 

 

 

 

 

Welke soorten littekens zijn er?

Er zijn meerder typen littekens die zich vormen na een (ernstige) huidbeschadiging:

  • Het ‘normale’ litteken. Een vers, normaal litteken is na sluiten van de huid vaak rood, minimaal verheven boven de huid en kan mogelijk klachten geven. Na verloop van tijd slinkt het litteken en verdwijnen daarmee de klachten. Dit rijpingsproces kan enkele weken tot een of twee jaar duren. Herstel is uiteraard afhankelijk van de grootte, de ernst en plek van het letsel. Hoe langer het herstel van het letsel duurt, hoe groter de kans op de vorming littekens. Eventuele klachten van het litteken kunnen door invloed van het koude weer of UV-stralen terugkeren nadat het litteken uitgerijpt is;
  • Het hypertrofische litteken. Het hypertrofische litteken is een rood, gevoelig, verheven litteken dat binnen de randen van de het oorspronkelijke letsel is gegroeid. De exacte reden van het ontstaan van een hypertrofisch litteken is niet bekend. Men vermoedt dat de druk op het litteken, de locatie van het letsel, patiënt leeftijd, geslacht en huidskleur van invloed zijn. Het duurt meestal een paar maanden voordat een hypertrofisch litteken ontstaat. Wanneer de stabiele fase – waarbij het litteken minder gevoelig wordt – begonnen is, zal de verhevenheid en roodheid afnemen.
  • Keloïd litteken. Men zal een sterk verheven litteken zien dat, in tegenstelling tot een hypertrofisch litteken, buiten de randen van de originele wond zal groeien en soms woekeren. De huid is niet in staat om een normale manier het letsel te herstellen en een normaal litteken vormen is niet mogelijk. Ook voor het ontstaan van dit type littekens is geen duidelijke verklaring. Wel is bewezen dat patiënten met een donkere huidskleur meer kans hebben op het ontwikkelen van een keloïd litteken.
  • Atrofisch litteken. Een atrofisch litteken, is een type litteken dat breder wordt gedurende de tijd en dieper in de huid ligt. Doordat er sprake is van een verstoring in het genezingsproces is er minder littekenweefsel aanwezig en mist het litteken dikte. Oorzaken kunnen een te hoge spanning of druk op de wond zijn of een slechte doorbloeding van de wond. Bestraling en medicatie worden ook gezien als oorzaken.
  • Bij het samentrekken van een litteken kan de huid korter en minder rekbaar worden. Zo kan kromstand ontstaan of bewegingsbeperking van bijvoorbeeld een vinger. Littekens die ontstaan bij kinderen in de groei kunnen een dergelijke situatie geven. Om deze littekens meer ruimte te geven zijn vaak meerdere operaties noodzakelijk.

 

Hoe kan ik het beste een litteken behandelen?

Het is zeer belangrijk om het letsel/ wond zo goed mogelijk te verzorgen en vervolgens schoon te houden. Na het sluiten van de wond en/of het verwijderen van de hechtingen kan gestart worden met de behandeling van het verse litteken. Er zijn diverse manieren om dit litteken te behandelen:

 

  • Topicale behandeling met littekencrèmes, siliconenpleisters -en gels;
  • Aanleggen van drukverbanden, dragen van drukkleding;
  • Laser -en radiotherapie;
  • Peelings en injecties met corticosteroïden: dit zijn vormen die ingezet worden bij grote littekens of littekens die onrustig zijn, zoals bij hypertrofische of keloïd littekens.

 

Uiteindelijk is een litteken een nieuwgevormde beschermlaag boven op het onderliggende weefsel. Deze nieuwe laag mist de meeste eigenschappen van de ‘oude’ huid. Dit nieuwe weefsel heeft geen natuurlijke vetlaag, neemt moeilijker voedingsstoffen op en het hydrateren ervan is minder makkelijk.

Veel voorkomende klachten zijn scheurtjes en kloofjes in het litteken omdat het simpelweg de standaard huideigenschappen mist. Het gevolg van deze klachten is een onrustig litteken met een langer genezingsproces. Ook bij kinderen in de groei zijn deze scheurtjes/kloofjes zichtbaar, omdat het litteken door de groei van het kind uitrekt.

Het is daarom belangrijk om de huid blijvend te hydrateren, zodat een rustige situatie wordt gecreëerd, zonder overmatige spanning.

Wanneer een litteken is uitgerijpt heeft het gebruik van een littekencrème geen zin meer en wordt dus afgeraden. Wanneer het litteken gevoelig of onrustig wordt, door bijvoorbeeld het effecten van het weer, heeft het hydraterende effect van een littekencrème wel zin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Siliconen vormen
een semipermeabele
(doorlaatbare),
beschermende laag
op het litteken en
voorkomen zo
vochtverlies van de
huid”

Internationale richtlijnen

Volgens de internationale richtlijnen bij de behandeling van littekens is het vermijden van zonlicht, omdat door de invloed van UV-stralen het litteken onrustig kan worden. Daarnaast geniet een topicale behandeling – in de vorm van een littekencrème – de voorkeur. Chirurgische ingrepen of andere vormen van behandeling worden pas ingezet als het herstel problematisch verloopt of als het een hypertrofisch of keloïd litteken wordt.

 

Ons advies:

  • Verzorging letsel en/of de wond: het is belangrijk om het wondgebied goed schoon te houden en te verzorgen. Mogelijke infecties in het wondgebied kunnen leiden tot een vertraagd herstel en daarmee vermoeilijkte vorming en dus een onrustig litteken
  • Vermijdt altijd Uv-stralen: het is essentieel om zonlicht te vermijden, vanwege het effect op het litteken qua vorm, klachten en verkleuring. De huid kan verkleuren door de vorming van pigment. Pigmentatie van het litteken kan niet ongedaan worden gemaakt en is permanent;
  • Wij raden u aan geduldig te blijven: soms heeft het rijpen van een litteken veel tijd nodig, vooral na een groter of dieper letsel van de huid.
  • Zorg altijd voor een goede littekencrème: het is zinvol het herstel van huid te ondersteunen met een goede littekencrème. Littekencrèmes waarvan de siliconen de basis vormen aangevuld met actieve bestandsdelen hebben de voorkeur.

 

De belangrijkste bestanddelen van Staudt® littekencrème zijn:

  • Siliconen vormen een semipermeabele (doorlaatbare), beschermende laag op het litteken en voorkomen zo vochtverlies van de huid. Een belangrijke eigenschap van siliconen is het remmen van de groei van littekenweefsel waardoor een litteken kan afvlakken;
  • Betaglucan versterkt het huideigen immuunsysteem en bevordert het herstel van de huid;
  • Bisabolol kalmeert, stimuleert het wondhelingsproces en werkt ontstekingsremmend;
  • Hyaluronzuur zorgt voor een betere vochtopname, gaat vochtverlies tegen en helpt de elasticiteit van de huid te behouden;
  • Honing heeft een antibacterieel effect. Prebiotische vezels beschermen tegen irriterende stoffen en versterken bovendien de huid;
  • Natuurlijke oliën hebben een verzachtend en voedend effect op de huid.

 

Gebruik ik nu SPF 30 of SPF 50 voor de bescherming van mijn litteken tegen zonlicht?

Volgens de internationale richtlijnen bij de behandeling van littekens is het vermijden van zonlicht, omdat door de invloed van UV-stralen het litteken onrustig kan worden. Het is daarmee dus belangrijk om zon te vermijden als je een (vers) litteken hebt, maar dat is niet altijd mogelijk.

 

Logischerwijs is het dus zaak een goede littekencrème te gebruiken met Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30. De SPF-waarde van een zonnebrandmiddel geeft aan hoe goed je huid wordt beschermd tegen UVB stralen.

 

Ondanks het vele aanprijzen van fabrikanten is uit diverse wetenschappelijke studies gebleken dat de een hogere SPF niet tot veel grotere bescherming van de huid (litteken) leidt:

  • Van alle UVB stralen blokkeert SPF 30 blokkeert 96.7%
  • Van alle UVB stralen blokkeert SPF 50 98%

Conclusie is dat de SPF 50 1,3% extra beschermt tegen zonlicht

Er is dus weinig verschil in de beschermingsgraad van SPF 30 in vergelijk met SPF 50 waardoor dus SPF 30 geschikt is voor het litteken.

Visualisatie van het effect van UV-stralen in combinatie met littekencrème met SPF en littekencrème zonder SPF

 

 

Winkelwagen

No products in the cart.


De waardering van staudt.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 289 reviews.