Ontwikkeld door plastisch chirurgen
Recept op wetenschappelijke basis
Beoordeeld met een 9,2
Voor 22:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Producten Ons verhaal

Striae

Wat is nu eigenlijk striae?

Bij striae is het onderhuidse bindweefsel gescheurd. zijn paarsrode, parallel aan elkaar lopende strepen op de huid. Vooral de buik, billen, benen, borsten en heupen zijn gevoelig voor striae. Deze strepen worden veroorzaakt doordat de huid plaatselijk te veel wordt opgerekt in een te korte tijd. Het onderhuidse bindweefsel is beschadigd.

 

Meestal zien we striae na een zwangerschap, tijdens groeispurten in de pubertijd, bij overgewicht, en na extreem trainen zoals bij bodybuilding. De striemen kunnen ook ontstaan door medicatie en komen voor bij bepaalde aandoeningen. In het begin zijn de strepen paars of felrood. Met de jaren worden ze iets ivoorachtig van kleur. Striae geeft verder geen gezondheidsklachten maar is met name cosmetisch belastend. Zeker 70% van de vrouwen en 40% van de mannen een probleem met het hebben van striae en probeert met een crème het probleem te verminderen of zelfs te behandelen.

Wat zijn strech marks?

Stretch marks, ook wel bekend als striae, zijn littekens die op de huid verschijnen het gevolg van snelle uitrekking of samentrekking van de huid.
Het is belangrijk om te vermelden dat striae het nagenoeg onmogelijk is om striae zo te behandelen dat ze volledig verdwijnen. Echter, met de juiste verzorging kunnen striae ofwel strech marks vervagen en minder opvallend worden.

 

Er zijn verschillende vormen van striae die kunnen variëren in uiterlijk en locatie op het lichaam. De twee belangrijkste vormen van striae zijn:

 

 1. Striae Rubra: Dit zijn de verse, recent ontwikkelde striae die meestal roodachtig of paarsachtig van kleur zijn. Ze kunnen ook iets verheven en ontstoken lijken. Striae rubra ontstaan meestal als gevolg van recente huiduitrekking, zoals tijdens zwangerschap of snelle gewichtstoename.
 2. Striae Alba: Dit zijn oudere striae die vaak witachtig, zilverachtig of licht van kleur zijn. Ze vervagen na verloop van tijd en worden minder opvallend. Striae alba ontstaan nadat de oorspronkelijke rode of paarse striae langzaam zijn genezen en de kleur is vervaagd.

 

Daarnaast kunnen striae verschillende vormen en patronen hebben, afhankelijk van de oorzaak en locatie. Enkele van de veelvoorkomende vormen zijn:

 

 • Lineaire striae: Deze strepen lopen meestal parallel aan elkaar en kunnen variëren in lengte en breedte.
 • Horizontale striae: Deze vorm van striae komt vaak voor op de buik en ontstaat tijdens zwangerschap of snelle gewichtstoename.
 • Verticale striae: Deze vorm van striae komt vaak voor op de borsten en kan ontstaan door snelle groei tijdens de puberteit.

 

Het is belangrijk op te merken dat de vorm en het uiterlijk van striae kunnen variëren afhankelijk van individuele factoren, zoals genetica, huidskleur en de oorzaak van de huiduitrekking.

Striae en zwangerschap

Wist je dat striae tijdens de zwangerschap vaak “tijgersporen” worden genoemd? Deze term komt voort uit de vergelijking van de strepen op de buik met de strepen van een tijgerhuid. Het beeld van tijgersporen symboliseert de kracht en veerkracht van het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap. Deze associatie van striae met tijgersporen kan dienen als een positieve herinnering aan de bijzondere periode van het dragen van een kind. Het benadrukt de transformatie en groei die een vrouw doormaakt tijdens haar zwangerschap, waarbij striae als een trofee worden gezien van de prachtige reis van het moederschap.

 

Deze metafoor heeft geholpen om een positievere en meer accepterende houding ten opzichte van striae tijdens de zwangerschap te bevorderen. Het benadrukt dat striae een natuurlijk onderdeel zijn van het proces en dat ze geen afbreuk doen aan de schoonheid en het wonder van het krijgen van een kind.

 

De positieve houding naar en meer acceptatie van striae betekent niet dat de kersverse moeder niet graag de na de zwangerschap graag stappen onderneemt om haar striae zo goed mogelijk te verzorgen!

 

 • Hydratatie: Houd je huid goed gehydrateerd door regelmatig een vocht inbrengende littekencrème te smeren. Kies producten die rijk zijn aan voedende ingrediënten zoals vitamine E, aloë vera, cacaoboter of sheaboter. Het aanbrengen van hydraterende producten helpt de huid soepel te houden en kan bijdragen aan het vervagen van striae.
 • Massage: Regelmatige massage van het getroffen gebied kan de doorbloeding verbeteren en de elasticiteit van de huid bevorderen. Gebruik tijdens het masseren een hydraterende littekencrème en masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen.
 • Exfoliatie: Voorzichtige exfoliatie van de huid kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van de huid te stimuleren. Gebruik een milde scrub of een zachte borstel en exfolieer het gebied rondom de striae in zachte, ronddraaiende bewegingen. Doe dit echter niet op de verse, rode striae, omdat dit de huid kan irriteren.
 • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het algemene welzijn van je huid. Zorg voor een evenwichtige voeding, drink voldoende water, en krijg regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om de algehele conditie van je huid te verbeteren.
 • Bescherming tegen de zon: Bescherm het gebied met striae tegen blootstelling aan de zon. UV-stralen kunnen de pigmentatie van de huid verergeren en striae meer zichtbaar maken. Gebruik een littekencrème met een hoge SPF en bedek het aangedane gebied indien mogelijk.

 

Het is belangrijk op te merken dat striae meestal moeilijk volledig zullen verdwijnen, maar met de juiste zorg en behandeling kunnen ze vervagen en minder opvallend worden na verloop van tijd.

Striae verminderen, vervagen en goed verzorgen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om striae volledig te laten verdwijnen, zijn er diverse stappen die je kunt nemen om striae zo goed mogelijk te verzorgen en het vervagen ervan te bevorderen. Hier zijn enkele tips:

 

 • Hydratatie: Houd je huid goed gehydrateerd door dagelijks een vocht inbrengende littekencrème of olie aan te brengen. Kies producten die rijk zijn aan hydraterende ingrediënten, zoals vitamine E, hyaluronzuur, aloë vera, cacaoboter of sheaboter. Al deze producten zitten in Staudt Littekencrème. Het regelmatig hydrateren van de huid kan helpen om de elasticiteit te verbeteren en de verschijning van striae te verminderen.
 • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan een gezonde huid. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen kunnen de huidgezondheid bevorderen en helpen bij het natuurlijke genezingsproces van de huid.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie verbeteren en de huidelasticiteit bevorderen. Het kan ook helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden, waardoor de druk op de huid wordt verminderd. Kies activiteiten zoals wandelen, zwemmen of yoga die comfortabel zijn voor jouw lichaam.
 • Exfoliatie: Voorzichtige exfoliatie kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van de huid te stimuleren. Gebruik een zachte lichaamsscrub of een zachte borstel en masseer het gebied rondom de striae in zachte, ronddraaiende bewegingen. Overmatig scrubben kan de huid irriteren, dus wees voorzichtig en doe dit niet op verse, rode striae.
 • Behandelingsopties: Overweeg professionele behandelingen zoals lasertherapie, microdermabrasie, chemische peelings of retinoïde crèmes. Deze behandelingen kunnen de zichtbaarheid van striae helpen verminderen door de huidtextuur te verbeteren en de collageenproductie te stimuleren. Raadpleeg een dermatoloog voor advies over de meest geschikte behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

 

Onthoud dat het proces van het vervagen van striae tijd kan kosten en dat de resultaten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de striae, de individuele huidreactie en de gekozen behandelingen. Wees geduldig en blijf consistent met je verzorgingsroutine.

Striae littekencrème als verzorging voor en na

Het gebruik van littekencrème voor striae kan enig voordeel bieden, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Littekencrèmes zijn speciaal ontwikkeld om de genezing en het herstel van beschadigd weefsel te bevorderen, inclusief de behandeling van oppervlakkige littekens. Hoewel striae in feite littekens zijn, gaat het hierbij om diepere huidvezels die gescheurd zijn. Daarom kunnen littekencrèmes beperkt effect hebben op het verminderen van striae, vooral op oudere striae die al van kleur zijn veranderd.

 

Littekencrèmes kunnen zeker helpen bij het verbeteren van de hydratatie en het uiterlijk van de huid, en kunnen enige verlichting bieden bij jeuk of irritatie die soms gepaard gaat met striae. Litteken crèmes kunnen ook helpen bij het verminderen van ontsteking en roodheid, vooral bij nieuwe striae. Bij het kiezen van een littekencrème is het belangrijk om te zoeken naar producten die rijk zijn aan hydraterende ingrediënten, zoals vitamine E, siliconen, hyaluronzuur, cacaoboter of sheaboter. Deze ingrediënten kunnen de huid hydrateren en de elasticiteit helpen verbeteren.

 

Het is dus goed mogelijk om striae te verzorgen met een littekencrème. Hoewel striae technisch gezien geen littekens zijn, hebben ze vergelijkbare kenmerken, zoals beschadigde collageenvezels in de huid. Littekencrèmes kunnen helpen de huid te hydrateren en de elasticiteit te verbeteren, waardoor striae minder opvallend kunnen worden. Het gebruik van een littekencrème kan helpen bij het verminderen van de roodheid en ontsteking die soms geassocieerd worden met striae. De crème kan ook helpen de huid gehydrateerd te houden, waardoor de elasticiteit verbetert en nieuwe striae mogelijk voorkomen kunnen worden. Het is echter belangrijk op te merken dat striae meestal moeilijk volledig zullen verdwijnen. Ze kunnen vervagen en minder opvallend worden met de juiste verzorging, maar het is onwaarschijnlijk dat ze volledig verdwijnen. Het gebruik van een littekencrème kan dus helpen, maar het is geen garantie voor het volledig verwijderen van striae.

 

Daarnaast zijn er ook andere opties voor de behandeling van striae, zoals lasertherapie, microdermabrasie en retinoïde crèmes. Als je ernstige zorgen hebt over je striae of als ze je veel hinderen, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor professioneel advies en mogelijke behandelingsopties.

Winkelwagen

Geen producten in de winkelwagen.


De waardering van staudt.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 254 reviews.