Wanneer de huid aan te veel hitte wordt blootgesteld, ontstaat een brandwond. Men zegt ook wel dat “te veel hitte in de huid” altijd leidt tot verbranding of een brandwond. Dit kan een eerste-, tweede- of derdegraads brandwond zijn.
De eerstegraads verbranding is de minst ernstige vorm van hitte schade en herstelt na een paar dagen. Alleen als de huid kapot is noemen we deze verbranding een brandwond. Wanneer er alleen sprake is van een oververhitting noemen we dit een verbranding van de huid. Een goed voorbeeld van een verbranding van de huis is het te lang in de zon zitten. De huid wordt rood, maar zal geen blaren krijgen. De opperhuid is roze tot rood en voelt droog aan. De verbranding is pijnlijk en is soms wat gezwollen.
Tweedegraads brandwonden zijn zeer pijnlijk en op te delen in twee typen brandwonden.
“Tweedegraads brandwonden zijn zeer pijnlijk en op te delen in twee typen”
Derdegraads brandwonden zijn het meest ernstig. Bij deze type verbranding zullen zowel de opperhuid als de lederhuid tot aan het onderliggende vetweefsel volledig zijn verbrand en beschadigd. De wond kan zwart, bruin, beige of wit uitzien, afhankelijk van door welke type hittebron de huid is verbrand. De wond zal niet pijnlijk aanvoelen omdat de zenuwuiteinden beschadigd zijn. Wel zullen de randen van de brandwond rood en pijnlijk aanvoelen omdat hier het zenuwweefsel nog goed functioneert en er sprake is van tweedegraads brandwonden.
Bij alle verbranding van de huid is het belangrijk om eerst en zo snel mogelijk te koelen met lauw stromend water. Wanneer er geen stromend water beschikbaar is kunt u natte doeken gebruiken. Zelfs een duik in de sloot is beter dan geen koeling met water. Bezoek altijd bij tweede en derdegraads brandwonden altijd uw huisarts.
Normaliter wordt aangeraden om blaren van brandwonden zoveel mogelijk heel te laten. Blaren zorgen namelijk voor een natuurlijk steriel en vochthoudend milieu. Wanneer blaren toch kapotgaan of wanneer u veel last ondervindt van de blaren, dan raden wij aan deze volledig te verwijderen zodat er geen bacteriën kunnen binnendringen onder de resten kunnen gaan vermenigvuldigen en vervolgens voor een infectie kunnen zorgen. Zodra alle resten van de blaren verwijderd zijn raden wij u aan een vettige antibacteriële crème gebruiken om het wondbed rustig te houden en te verzorgen.
Staudt® wondzalf helpt het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen door een beschermende laag op het wondbed te vormen. Hierdoor is de wond beschermd tegen irriterende stoffen, virussen, bacteriën, schimmels en gisten en wordt het herstel van de wond bevorderd door vochtverlies tegen te gaan. De voordelen voor u als patiënt zijn ontsmetting van de wond, verzorging en bescherming van de wond, ondersteuning van het herstel van de wond, vermindering van irritatie en pijn rondom de wond en vermindering van littekenvorming.
Wanneer de huid verbrand is en er geen wond is opgetreden, dan raden wij u aan de huid na koeling met water vooral rust te geven om te herstellen. Wij raden u dan aan om Staudt® Littekencrème te gebruiken. Onze crème hydrateert de huid doeltreffend, houdt vochtverlies tegen en ondersteunt het herstel van de huid na verbranding en brandwonden zonder irritatie te veroorzaken of de huid verder uit te drogen.
Chemische brandwonden ontstaan doordat de huid(lagen) in aanraking komen met chemicaliën. Thermische brandwonden ontstaat doordat de huid in aanraking komt met hitte. De eerste reactie bij een chemische brandwond is vergelijkbaar met een thermische brandwond: er ontstaan mogelijk brandblaren en brandwonden.
Bij een chemische verbranding is het is mogelijk dat door de beschadiging van de huid (barrière) de chemische stof gemakkelijk in de bloedbaan kan komen. Iedere chemische stof verschilt van de andere en vergt een andere aanpak. Toch is spoelen met water de eerste stap, door het spoelen verdunt u de concentratie van de stof en zal de agressiviteit verminderen. Wanneer de stof via de kleding op de huid is gekomen, trek deze dan direct uit.
Bij aanraking met een (zware) chemische stof belt u altijd direct met uw huisarts of bel 112.
“De eerste reactie van de huid bij een chemische brandwond is vergelijkbaar met een thermische brandwond: er ontstaan mogelijk brandblaren en brandwonden.”
Een thermische of chemische brandwond leidt nagenoeg altijd tot een litteken, de ernst is afhankelijk van de aard, locatie en diepte van het letsel. Dus hoe ernstig en omvangrijk het latere litteken zal worden is sterk afhankelijk van hoe groot en diep de verbranding is geweest. Het lichaam wil altijd zo snel mogelijk herstellen en maakt daarom tijdens het genezingsproces op de plaats van de beschadiging nieuw (litteken)weefsel aan. Logischerwijs zal een eerstegraadsverbranding – waarbij de huid intact blijft – mooier herstel tonen dan bij een derdegraadsverbranding waarbij de diepere lagen van de huid (tot op het onderliggende vetweefsel) verbrand zijn. De wonden zijn hier diep en zullen zorgen voor een grotere variatie in de ernst van de klachten en het soort litteken. Tijdens het genezingsproces herstelt het lichaam op de plaats van de beschadiging of verbranding van de huid door litteken- of herstel weefsel aan te maken. De huid is hier namelijk niet in staat om volledig nieuw aan te groeien. Omdat de beschadiging soms diep en groot is kan er dan overmatig littekenweefsel ontstaan.
Onze crème- ontwikkeld door plastisch chirurgen – helpt het littekenweefsel, dat soms pijnlijk of hard kan aanvoelen, soepel en zacht te houden.
Staudt® Littekencrème hydrateert de huid doeltreffend, houdt vochtverlies tegen en ondersteunt het herstel van de huid na verbranding en brandwonden zonder irritatie te veroorzaken of de huid verder uit te drogen.
De voordelen van onze crème voor u als patiënt zijn:
Het merk Staudt® staat garant voor effectieve oplossingen en deskundige hulp bij de verzorging van beschadigde huid. Jarenlang gebruik in het Rode Kruis ziekenhuis en het Brandwondencentrum Beverwijk hebben bewezen dat onze crèmes werkzaam zijn en bij onze gebruikers hoog scoren op tevredenheid – meer dan 90% van de mensen is blij met ons product!
Staudt Medical Skin Care werkt nauw samen met de Brandwondenstichting, leveren een bijdrage aan onderzoek en sponsort brandwondenpatiënten met onze littekenproducten zolang de noodzaak en behoefte aanwezig is.